Turkiska rutor
24 st
3 ägg
1½ dl socker
200 g mannagryn
150-200 g finhackad mandel eller nötter
Citronlag:
1½ dl vatten
1½ dl socker
1½ dl saften av en stor citron och en stor apelsin, alt saft av enbart citroner
en bit kanel eller 1 stjärnanis
Vispa ägg och socker poröst. Rör ner hackad mandel eller nötter samt de okokta mannagrynen. Grädda i en väl smord och bröad liten långpanna (ca 25×35 cm) eller täck botten med bakplåtspapper. Sätt in i 200 grader i 15-20 minuter.
Koka upp vatten, socker och ev krydda. Ta av från plattan och tillsätt citron-apelsinsaften. Skär kakan i 24 jämnstora rutor. Ta bort kryddan ur lagen och slå den sedan över kakan. Låt svalna och ställ in i kylskåp i 12-24 timmar så all saft sugs upp ordentligt och kakan blir härligt saftig.