Uncategorized

Home/Uncategorized

Plantor och brödbak

I slutet av februari satte jag två sorters chilifrön, en mild, Anaheim, och en medelstark, Sweet Banana. Tidigare har jag testat bl a Hot Lemon, en riktigt stark chili med drag av citron (som hörs på namnet) och Hungarian Hot Wax, som är lite mildare. En favorit är Peruvian Purple, för den har så underbart vackra lila blommor. Den är heller inte så grymt stark. Jag skolade om plantorna under april och nu börjar det så smått bli dags att plantera i större krukor och förhoppningsvis kunna flytta ut alla i växthuset. Tyvärr är det lite för kallt än, men om värmen kommer bör man kunna ställa ner dom i slutet av maj. Vi har ju i alla fall frostvakt.
För att hålla borta kylan lite bakade jag ett par limpor med havregryn och solrosfrön, som blev jättegoda. Receptet är hämtat från en tidning, som numera gått i graven, Bakat och Gott.

Plantor och brödbak2019-05-07T14:15:06+02:00

Familjemiddag

Trettondagsafton brukar vi samlas på en familjemiddag. Så även i år och naturligtvis även med allas favorit hunden Thea. Hon var som vanligt trött och gick och la sig i soffan vid TVn för att få lite lugn och ro.
Vi hade alla bidragit till middagen, som inleddes med härliga snacks och bubbel. Sedan blev det kyckling från Kiev med ugnsbakad potatis och en maffig sallad på olika betor, grönkål, nötter, tranbär mm. Middagen avslutades med glasstårta på marängbotten, jordgubbar och björnbär. Som vanligt ett fint slut på alla helgerna.

Familjemiddag2019-04-04T11:33:27+02:00

God fortsättning

Nu är det dags att ta nya tag inför det kommande året. Granen är utkastad, alla ljusstakar borttagna och pyntet nerpackat i respektive låda. Ordentligt märkt inför nästa jul. Ibland har man ordning. Det enda som finns kvar är belysningen i trädgården, som fortfarande lyser upp i mörkret. Julmaten är slut och det sista av julskinkan hamnade i en potatisfrestelse, typ Jansson men med skinka och hackad grönkål istället. Och nu börjar det bli dags att baka nytt bröd, så det blev sillabröd.

God fortsättning2019-01-13T15:32:13+01:00

Snödroppar och bröd med vetekross

Den 26 januari tog jag bilden på årets första snödroppar. Känns lite väl tidigt och de senaste dagarna har nätterna varit riktigt kalla så de stackars blommorna ligger nästan platt på marken. Om det kommer lite mer snö får blommorna i alla fall ett täcke att krypa under.
Och lite mer brödbak har det blivit. Ett jättegott ljust bröd med vetekross smakar toppen tillsammans med en kopp te när man varit ute på promenad med hunden.

Snödroppar och bröd med vetekross2018-02-07T17:07:15+01:00

Äntligen snö

Nu kan man inte klaga på grått och tråkigt väder längre. Snön har fallit sedan i går kväll och hittills har det kommit åtminstone en decimeter. Efter en härlig promenad med hunden Thea blev det dags för kakbak. Man får inspiration av snö även om det inte märks på Thea, som snabbt kröp in under pläden för att värma sig. Och då passade jag på att baka mördegskakor med kokosmaräng.

Äntligen snö2018-01-17T15:25:00+01:00