Ljust bröd med vetekross
2 bröd
50 g margarin
6 dl vatten
600-700 g bakvete special
25 g jäst
1 msk salt
1 dl vetekross
Koka upp vetekross med 1 dl av vattnet och låt det svälla en stund. Smula jästen i en bunke. Smält matfettet och tillsätt resterande vatten och värm till 37°. Rör ut jästen med lite av vätskan och rör tills jästen lösts. Häll i resten av vätskan, salt och vetekross (kolla att det svalnat av). Arbeta in mjölet, men spara lite till utbakning. Låt jäsa ca 2 timmar. Ta upp degen på bakbord och dela den i två delar. Forma till limpor med mjölade händer och lägg i en liten smord långpanna, ca 20×30 cm. Pensla med smält smör mellan bröden så blir de enklare att bryta isär när de är färdiggräddade. Låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 275° och grädda bröden i 20 minuter. Sänk sedan värmen till 150° och fortsätt grädda i ytterligare 20 minuter. Pensla bröden med kallt vatten strax innan de är klara. Passar bra att frysa.