Mat & Recept

Home/Mat & Recept

Bröd på överblivet ris

Igår åt vi asiatiskt och fick en hel del ris över. Jag brukar steka upp överblivet ris och blanda med olika grönsaker och strimlad tunn omelett. Den här gången bestämde jag för att testa och använda resterna att baka med och gjorde ett risbröd, som blev riktigt bra.

Bröd på överblivet ris2016-11-09T15:44:52+01:00

Havrerutor

Det börjar verkligen bli höst nu. Småregnigt och ruggit. För att hålla värmen bakade jag havrerutor med Daim igår. Enkla att göra och supergoda att äta.
Och idag petade vi ner vitlök i pallkragen och ser fram mot en bra skörd i juli, augusti nästa år. Vi har ännu inte slut på den tidigare skörden, som bör räcka tills nästa är klar. När vi var nere i Italien för några veckor sedan köpte vi vitlök av en härlig gammal tandlös gubbe. Stora fina lökar nästan gratis.  Ska bli spännande och se hur resultatet blir.

Havrerutor2016-11-09T14:20:19+01:00

Äppelkakor, pajer och must

Nu har vi plockat av alla äpplen från trädet. Vi har bara ett. Röda vackra cox pomona. Förra hösten begav vi oss till Nordiska Muséet och fick hjälp med artbestämning. Vi lär ha ett av Sveriges vanligaste äpple. Men vad gör det när de är så goda.
Jag har nu testat lite olika äppelkakor, bl a en i ugnspannan med kardemumma, som verkligen blev knaprig och god och en äppelpaj med calvados. Vi har också gjort egen äppelmust med hjälp av en fantastisk råsaftcentrifug, som vi införskaffade förra året. Musten fick en underbar rosaröd färg.

Äppelkakor, pajer och must2016-11-09T14:20:19+01:00

Midsommar med sill och jordgubbar

Midsommarafton började med regn och blåst men övergick lagom till sillunchen till sol och och ganska varmt. Vi kunde njuta av både ansjovistårta, sill och avslutande jordgubbstårta eller snarare cheesecake. Trots allt blev det tillsammans med goda vänner en riktigt skön midsommarafton. Och på midsommardagen fick vi rekordvärme med nästan 30 grader varmt.

Midsommar med sill och jordgubbar2016-11-09T14:20:26+01:00
Go to Top