Risbröd
1 stort bröd
ca 3 dl färdigkokt ris
1 dl vetekli
50 g jäst
½ dl rapsolja
4 dl ljummet vatten, 37°
2 tsk salt
½-1 tsk mald anis
3½ dl grovt rågmjöl
350-400 g vetemjöl special
Rör ut jästen i lite av vattnet. Blanda i kli, salt, olja, anis och det färdigkokta riset. Tillsätt allt rågmjöl och vetemjölet lite i taget och kör tills degen börjar släppa bunken. Låt jäsa i 45-60 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250°. Häll ut degen direkt på en plåt med bakplåtspapper och forma den till en stor limpa. Låt jäsa i 20-30 minuter. Snitta brödet, pensla med äggvita och strö över lite grovt rågmjöl. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 5 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda klart brödet, 45-50 minuter.