Äppelkaka i långpanna

2 ägg
200 g smör
2 dl strösocker
en nypa salt
8 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk finkrossad kardemumma
2½ dl mjölk
3 äpplen, ca 250 g
Garnering: 100 g smör
1 dl strösocker
3 tsk vaniljsocker
50 g hackad mandel eller nötter

Smörj en ugnspanna, 30×38 cm, eller använd bakplåtspapper. Sätt ugnen på 200°.
Hacka mandeln. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i tunna klyftor. Lägg i en bunke och slå över lite pressad citron så de inte mörknar. Rör smör och socker pösigt och tillsätt äggen ett i taget. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem växelvis med mjölken. Bred ut smeten i långpannan med en slickepott och stick ner äppelklyftorna. Hyvla smöret och lägg ovanpå. Blanda strö- och vaniljsocker med den hackade mandeln och fördela jämt över kakan. Grädda i nedre delen av ugnen i 40-45 minuter. Kolla med en sticka att kakan är klar. Om inte, låt den stå några minuter till.