Potatisbröd och baguetter

Potatislimpa klar

Det har blivit mycket bakning den senaste tiden på grund av höstrusket med regn och mörker. Först ner på gymmet och sen hem och baka, både matbröd och sötebröd. Härligt!
Den här gången blev det matbröd, en saftig potatislimpa och knapriga baguetter.enkla baguetter

Potatisbröd och baguetter2016-11-09T14:20:27+01:00

Födelsedagsmiddag

Mousserande krav
I lördags firade vi tre födelsedagar med middag. Alla hade redan fyllt år, men vi hade inte firat på riktigt. Det blev härliga tilltugg, som svärdottern stod för, med ett väldigt gott kravbubbel, La vida al camp en cava från Spanien (förstås). Sedan en jättegod förrätt med marinerad fläskstek och vackra blommor, komponerad av sonen och mera bubbel. Själv bidrog jag med vitlöksspäckad lammstek med potatispaj och till efterrätt kokosglass med björnbärssås enligt önskemål från ett av födelsedagsbarnen.Kokosglass 2
Födelsedagsmiddag2016-11-09T14:20:27+01:00

Lax och havtorn

Havtornsglassbomb

Förra fredagen hade vi gäster på middag och inledde med mousserande vin och lite tilltugg. Till förrätt blev det en jordärtskocks-palsternackskräm med rostad parmaskinka. Huvudrätten, laxfilé fylld med bland annat grönmögelost hade jag hämtat från en gammal Allt om Mat och till dessert fick jag användning för våra härliga havtorn som vi har i trädgården. Det blev en havtornsglassbomb.

Lax och havtorn2016-11-09T14:20:27+01:00

Grekinspirerad middag

moussaka-klar.jpg

Nu när auberginerna är riktigt fina och dessutom billiga kan man passa på att göra en grekisk mousaka. Jag brukar göra den utan potatis, men det är ju en smaksak. Det är en hel del olika moment i rätten, men flera går bra att förbereda någon dag innan. Det är väl värt arbetet och om man gör en stor sats går det bra att frysa in och ha till en annan dag.

Grekinspirerad middag2016-11-09T14:20:27+01:00

Superenkel äppelkaka

Svenska äpplen

Idag var vi på Nordiska Muséet för att få hjälp med att artbestämma de äpplen som växer på tomtens enda äppelträd. Förra året fick vi inga äpplen alls, troligen för att jag beskar det för hårt, men i år har vi desto fler. Vi fick snabbt besked – cox pomona, dvs ett av de vanligaste äppelträden i Sverige. Lite väl syrliga att äta nu i september (mognar i oktober), men passar utmärkt i den här superenkla äppelkakan.

Superenkel äppelkaka2016-11-09T14:20:27+01:00
Go to Top