Enkla baguetter

4 st
25 g jäst
2 tsk havssalt
6 dl fingervarmt vatten (37 grader)
11 dl (660 g) vetemjöl special eller dinkelmjöl eller hälften av varje
1 dl (60 g) vetemjöl special till utbakning

Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till ca 36°. Slå lite över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt mjölet och kör maskinen några minuter på hög hastighet och tillsätt sedan saltet. Kör ytterligare några minuter tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara ganska [ös i konsistensen. Täck degbunken med en bakduk och låt degen jäsa i 2-3 timmar.
Värm ugnen till 250° Ställ samtidigt in en plåt i nedre delen av ugnen. Eller använd en baksten.
Häll ut degen på ett mjölat bord och dela den i 4 delar. Knåda inte. Dra ut varje bit till baguetteform och vrid dem några varv. Lägg på en plåt med bakplåtspapper eller använd en baguetteplåt och låt jäsa under bakduk ytterligare 15 min. För över bakplåtspappret eller baguetteplåten till den heta plåten. Släng gärna in en kopp vatten på ugnsbottnen, så får man en fin skorpa på bröden. Grädda sedan ca 15 minuter, öppna ugnsluckan och släpp ut ångan ur ugnen, sänk värmen till 150 grader och grädda ytterligare 15 minuter.