Glassdessert

För några veckor sedan gjorde jag en jättegod glass med mascarpone och yoghurt och bjöd på. Till glassen hade jag gjort smulpaj i portionsformar med smält rabarber och äppelklyftor (förkokta) i lager och en vanlig smuldeg ovanpå. När pajen svalnat pyntade jag med en glasskula, calvadossirap och mandelströssel. Ytterligare glass på sidan om försvann snabbt. En höjdardessert, som dessutom kan lagas till i god tid i förväg. Pajerna blir godast nylagade, men de kan stå klara i kylen. Det är bara att lägga på smuldegen och grädda dem någon timme innan gästerna kommer. Pajerna ska ju hinna svalna innan man lägger på glassen.

Glassdessert2016-11-14T17:04:29+01:00

Bröd på överblivet ris

Igår åt vi asiatiskt och fick en hel del ris över. Jag brukar steka upp överblivet ris och blanda med olika grönsaker och strimlad tunn omelett. Den här gången bestämde jag för att testa och använda resterna att baka med och gjorde ett risbröd, som blev riktigt bra.

Bröd på överblivet ris2016-11-09T15:44:52+01:00

Längtan till Italien

Idag känns det riktigt höstgrått. Nu längtar man tillbaka till Italien där vi var för några veckor sedan för att bland annat besöka Pompeji och Vesuvius. Vi bodde i den lilla staden Minori på Amalfikusten. Väldigt trevlig liten stad men nästa gång blir det nog en lite större stad, som Maiori, på promenadavstånd från Minori, eller kanske Salerno. Det finns många städer att välja mellan och det går hela tiden båtar mellan de olika städerna. Man kan lösa både enkla och tur och retur-biljetter till en rimlig peng. Här finns även vingårdar att besöka nära Vesuvius sluttningar. Ofta finns en trevlig restaurang i anslutning till vingården.

Längtan till Italien2016-11-09T14:20:19+01:00

Havrerutor

Det börjar verkligen bli höst nu. Småregnigt och ruggit. För att hålla värmen bakade jag havrerutor med Daim igår. Enkla att göra och supergoda att äta.
Och idag petade vi ner vitlök i pallkragen och ser fram mot en bra skörd i juli, augusti nästa år. Vi har ännu inte slut på den tidigare skörden, som bör räcka tills nästa är klar. När vi var nere i Italien för några veckor sedan köpte vi vitlök av en härlig gammal tandlös gubbe. Stora fina lökar nästan gratis.  Ska bli spännande och se hur resultatet blir.

Havrerutor2016-11-09T14:20:19+01:00

Äppelkakor, pajer och must

Nu har vi plockat av alla äpplen från trädet. Vi har bara ett. Röda vackra cox pomona. Förra hösten begav vi oss till Nordiska Muséet och fick hjälp med artbestämning. Vi lär ha ett av Sveriges vanligaste äpple. Men vad gör det när de är så goda.
Jag har nu testat lite olika äppelkakor, bl a en i ugnspannan med kardemumma, som verkligen blev knaprig och god och en äppelpaj med calvados. Vi har också gjort egen äppelmust med hjälp av en fantastisk råsaftcentrifug, som vi införskaffade förra året. Musten fick en underbar rosaröd färg.

Äppelkakor, pajer och must2016-11-09T14:20:19+01:00
Go to Top