Kycklingfile-med-parmesan-o-creme-fraiche-1.jpg

Kycklingfilé med parmesan och crème fraiche

6 pers
1 kg kycklingfilé (rimmad)
225 g parmesanost
6 d crème fraiche
3 vitlöksklyftor
½ tsk salt
3/4 tsk svartpeppar
1 kruka persilja
ev 1 paket bacon
Till rimning:
1 liter vatten
½ dl grovt (havs-) salt

Sätt ugnen på 200°.
Börja med att rimma kycklingfiléerna. Koka upp vatten och salt och låt kallna. Man behöver inte tina frysta filéer utan det går bra att lägga dem direkt i den kalla lagen. Täck med plastfolie och ställ i kylen ca 10 timmar. Har man inte den tiden räcker några timmar, men då bör filéerna vara helt tinade innan.
Om man använder bacon till garnityr klipper eller skär man det i små bitar och fräser på ganska hög värme tills allt fett smält ut och baconet är härligt knaprigt. Låt rinna av på hushållspapper. Skölj och hacka persiljan. Ställ åt sidan.
Smörj ett ugnssäkert fat. Ta upp och torka av kycklingfiléerna ordentligt. Putsa dem från ev fett och senor. Dela varje filé i två bitar och lägg direkt på fatet. Man behöver inte bryna först. Riv parmesanosten, blanda den med crème fraiche i en bunke och pressa i vitlöken. Tillsätt svartpeppar och ev salt. Parmesanosten är ganska salt och kycklingen rimmad. Jag tillsatte knappt en halv tesked, men hade då använt full rimningstid. Bred ut hela härligheten över kycklingfiléerna och kör i mitten av ugnen ca 30 min. Kolla att filéerna är helt klara. Använder man stektermometer ska temperaturen vara 72° innertemperatur. Blanda persiljehacket med baconet och strö över.
Gott med en potatis-grönsaksgratäng till och en varm gurksallad.