Grönsaksgratäng med potatis

4 pers
ca 600 g fast potatis
1 stor rödlök
2-3 klyftor vitlök
2 paprikor, gärna en gul och en röd
1 zucchini à 300 g
3 stora tomater
½ dl olivolja
ca 3 msk blandad hackad färsk timjan och oregano alt 3-4 tsk torkad
1½ tsk salt
några varv med svartpepparkvarnen

Sätt ugnen på 225°.
Häll oljan i en bunke och tillsätt salt, peppar och hackade örter. Skala löken och skiva ganska tunt. Skala och hacka vitlöken. Dela, kärna ur och skär paprikan i strimlor. Skölj och skiva zucchinin på en mandolin, akta fingrarna. Lägg över allt i bunken med oljeblandningen. Skala och skiva potatisen på en mandolin och skölj av den i ett durkslag. Om man inte gör klar gratängen omedelbart kan man lägga potatisskivorna i ett kärl med vatten som täcker, så de inte mörknar. När sedan gratängen ska tillagas låter man potatisen rinna av och torkar sedan skivorna i en handduk och blandar med oljegrönsakerna. Skiva tomaterna och varva med potatis-grönsaker i en långpanna. Baka i ugnen i 45-50 minuter. Kolla om det behövs mer salt eller olivolja.