Långjäst bröd med havregryn och solrosfrön

2 bröd
50 g jäst
6 dl vatten
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
4 dl (240 g) vetemjöl special med fullkorn
6 dl (360 g) vetemjöl special

Sätt ugnen på 250°. Smula ner jästen i en bunke. Värm vattnet till 37° och häll över jästen. Rör tills den lösts upp. Tillsätt salt, honung, havregryn, solrosfrön, fullkornsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen väl i maskin i 5 minuter. Låt jäsa under duk i minst 1 timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Forma limpor och lägg i smorda 1½-liters formar eller i väl mjölade jäskorgar. Låt jäsa övertäckta i 30-40 min. Stjälp försiktigt upp bröden på en plåt med bakplåtspapper eller ställ in formarna i ugnen. Grädda i 15 minuter och sänk sedan ugnsvärmen till 200° och grädda klart i ca 25 minuter.