Sillabröd

2 bröd

Dag 1 – skållning
60 g linfrö, 200 g fint rågmjöl, 8 g kummin, 300 g hett kaffe

Dag 2
1)
Skållningen från dag 1, 300 g vatten, 250 g fint rågmjöl, 30 g jäst
2)
450 g vetemjöl med hög proteinhalt, 100 g mörk sirap, 125 g mörkt muscovadosocker, 25 g salt

Dag 1 – Blanda ingredienserna i en bunke, häll i det heta kaffet och rör om ordentligt till en tjock gröt. Plasta in och låt stå i rumstemperatur över natten eller tills den kallnat. Skållningen håller i tre dagar i kylen.
Dag 2 -Blanda samman ingredienserna och arbeta degen i ca 10 minuter i maskin eller minst 15 minuter för hand. Låt degen vila i ca 1 timme.
Tillsätt de sista ingredienserna och arbeta degen i ytterligare ca 10 minuter i maskin eller minst 15 för hand. Låt degen vila i ca 1 timme.  Sleva upp degen, den ska vara kladdig, i två smorda formar (ca 30×10). Jäs bröden ca 1½-2 timmar eller tills de kommit upp till kanten. Lägg ev ett bakplåtspapper och en plåt med tyngd ovanpå. Ställ in bröden i 180° och baka i drygt en timme eller tills innertemperaturen nått närmare 100°. Stjälp upp på galler, plasta in när brödet svalnat något.  Låt vila och mogna till nästa dag. Går utmärkt att frysa.