Flätat bröd med frön

1 bröd

½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
4 dl vatten
25 g jäst
2 tsk salt
1 msk honung
2 dl (110 g) dinkel fullkorn eller grahamsmjöl
ca 6 dl (360 g) vetemjöl special
Till garnering:
1 äggvita
1 msk sesamfrö
1 msk linfrö

Rosta pumpakärnor och solrosfrön i en torr stekpanna. Rör ofta så det inte bränns. Låt kallna och hacka sedan fröna, men inte för fint.
Smula jästen i en degblandare och häll över det fingervarma vattnet. Rör tills jästen är upplöst. Tillsätt salt och honung. Blanda ner dinkel (graham) och vetemjöl och arbeta samman till en smidig deg. Kör några minuter i maskinen och tillsätt de hackade fröna mot slutet. Kör en kort stund tills allt är väl blandat. Täck bunken med bakduk och låt jäsa runt en timme. Sätt ugnen på 250°. Stjälp upp degen på bakbord och dela den i tre lika stora bitar, som rullas ut till jämna längder. Fläta ihop dessa och lägg på en smord plåt och låt jäsa i 30 minuter. Pensla med uppvispad äggvita och strö över en blandning av sesam- och linfrö. Sätt in brödet i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200°. Grädda i 30-40 minuter.