Mascarponeglass med mandelströssel och calvadossirap

6 pers
4 äggulor
8 msk strösocker (105 g)
250 g rysk yoghurt
2 dl mellangrädde
½ vaniljstång
mandelströssel: ½ dl vetemjöl
½ dl hackad mandel
2 msk strösocker
50 g smör
calvadossirap: 1 dl calvados
1 dl strösocker

Blanda äggulor och socker i en kastrull och vispa ordentligt. Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg frön och den urskrapade stången i kastrullen. Värm till 37°. Tillsätt grädden och värm åter upp till ca 37° under ständig omrörning. Ta av från plattan och häll i en bunke. Tillsätt mascarpone och rör tills ev klumpar är borta. Rör ner yoghurten. Ställ in bunken i kylen några timmar, gärna över en natt. Häll glassmeten i en glassmaskin och kör 45-60 minuter, beroende på vilken maskin man har. Lägg glassen i en burk med lock och ställ i frysen tills den ska serveras.
Mandelströssel: Hacka mandeln (behöver ej skalas) inte alltför fint och lägg åt sidan. Hacka ihop vetemjöl, socker och smör till en smuldeg och tillsätt mandeln. Lägg smulet i en liten form och ställ in i 200°. Rör om med en gaffel emellanåt så det blir smuligt. Ta ut när det fått vacker färg och är knaprigt, i 10-15 minuter. Kolla så det inte bränns.
Calvadossirap: Blanda calvados och socker och koka ihop till en sirap. Om man inte har calvados hemma går det bra med äppeljuice eller must. Men då bör man kanske minska något på sockret. Man får testa sig fram.
Glassen passar utmärkt till t ex en smulpaj (äpple, rabarber eller det man gillar bäst).