Kryddig-bananglass.jpg

Kryddig bananglass

4 pers
250 g skalade bananer
115 g råsocker
350 g röd mjölk
100 g vispgrädde alt mellangrädde
50 g skummjölkspulver
2 msk glukossirap
1 kanelstång
2 kryddnejlikor
1 vaniljstång
1 stjärnanis
15 kaffebönor, krossade
Till servering: färska bär och mandelflarn

Värm ugnen till 180°.
Skär bananerna i tunna skivor på längden och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Strö 30 g av råsockret över bananskivorna. Ställ in i ugnen och baka tills bananerna väger 80 g. Det tar ca 10 minuter. Bananerna ska få en fin gyllene färg och bli härligt karamelliserade. Häll under tiden mjölk, grädde och de återstående 85 g av råsockret i en kastrull på medelvärme. Värm till 40°. Ta kastrullen från värmen, rör i glukossirapen och vispa ner skummjölkspulvret. Vispa tills allt blandats. Dela och skrapa ur vaniljstången och lägg ner i mjölkblandningen tillsammans med kanelstång, nejlikor, stjärnanis och krossade kaffebönor. Värm på medelvärme till 90°. Låt sedan stå och dra 5-10 minuter. Sila ner blandningen direkt i en mixer och lägg i de avsvalnade, karamelliserade bananerna. Kör i mixer till fin konsistens. Låt stå i kylen några timmar så smeten blir riktigt kall innan den körs i en glassmaskin i 45-60 minuter. Lägg över glassen i en form, täck med plastfolie och låt stå i frysen några timmar tills glassen känns klar. Servera med färska bär och mandelflarn.