Saffransglasstårta

ca 10 pers
Botten:
150 g pepparkakor
75 g smör
Glassfyllning:
2 gelatinblad
1½ dl strösocker
200 g färskost, typ Philadelphia
4 dl vispgrädde
1 pkt saffran, ½ g
Garnering:
1 dl (drygt) blandade nötter, pekannötter, valnötter, mandlar el dyl
½ dl strösocker
1 pkt färska hallon, 250 g

Lägg ett bakplåtspapper i botten på en springform, ca 24 cm i diameter, och spänn fast kanten. Klipp bort överflödigt papper och smörj kanten med lite smält smör. Krossa pepparkakorna till små smulor i en mixer eller matberedare. Smält smöret och blanda med kaksmulorna. Tryck ut blandningen i formen och ställ in i frysen någon timme.
Till fyllningen separeras gulor och vitor och läggs i varsin bunke. Vispa gulor och socker pösigt. Rör färskosten så ev klumpar försvinner och tillsätt sedan äggvispet. Blanda till en jämn smet. Vispa grädden med saffran och vänd ner. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten. Häll hela härligheten ovanpå pepparkaksbotten och ställ tillbaka i frysen. Låt den frysa 4-5 timmar eller över natten. Om man vill kan man fylla en utstickare, ca 8 cm i diameter, med smet och frysa separat, för att få lite höjd på tårtan (se bilden).
Rosta nötterna i ugnen i 190 grader ca 5 minuter. Smält under tiden sockret med några droppar citron i en panna tills sockret smält och blivit gyllenbrunt. Tillsätt de rostade nötterna och rör om. Slå ut på ett bakplåtspapper och låt svalna. Hacka sedan i lite mindre bitar.
Ta fram glasstårtan ur frysen någon halvtimme före servering och ställ i kylen. När det är dags att servera efterrätten tar man fram utstickaren, trycker ut glassrundeln och placerar den på tårtan. Strö de hackade, karamelliserade nötterna runt om och lägg på färska hallon.