Potatislimpa

2 st
50 g jäst
50 smör eller margarin
5 dl lättmjölk
200 g kokt skalad och riven potatis
1½ tsk salt
1 msk rostade stötta fänkålsfrön
1 msk honung
5 dl (275 g) rågmjöl
5 dl (275 g) rågsikt
3-4 dl (180-240 g) vetemjöl
1½ msk pumpafrön till garnering

Värm ugnen till 200°
Smula jästen i degbunken. Smält matfettet, tillsätt mjölken och värm till 37° Slå lite av degspadet över jästen i bunken och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vätskan, den rivna potatisen, saltet, fänkålen och rör om. Häll i allt rågmjöl och rågsikten och kör maskinen på ganska låg hastighet tills allt blandats. Tillsätt sedan vetemjöl tills degen ser hanterbar ut, dvs inte alltför kladdig (ca 2 dl)och kör en stund på lite högre hastighet. Spara resten av mjölet till utbakningen – minst 1 dl. Låt degen jäsa övertäckt 45-60 minuter.
Ta upp degen och dela den i två lika stora bitar som formas till släta limpor. Lägg i 2 smorda 1½-litersformar. Täck med bakduk och låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bröden med vatten eller uppvispad äggvita och strö över pumpafrön. Grädda i ca 40 minuter. Låt bröden svalna en stund innan de tas ur formarna och får svalna på galler.