Jordärtskocks-palsternackskräm med parmaskinka och basilikaolja

4 personer
300 g jordärtskockor och palsternackor, ca hälften av vardera
1 vitlöksklyfta
¾ dl vispgrädde
salt och peppar
4-8 skivor lufttorkad skinka, t ex parma
30 g rostade pinjenötter
4 skivor surdegsbröd
rucolasallad
Basilikaolja:
1 näve basilikablad
½ dl god olivolja
flingsalt och svartpeppar

Sätt ugnen på 200°. Lägg ut skinkan på bakplåtspapper och låt stå i ugnen tills skinkan blivit spröd och knaprig, ca 8 min. Se till att den inte bränns. Låt svalna.
Skala och skär palsternacka, jordärtskocka och vitlök i mindre bitar. Lägg allt i en kastrull och slå på grädden. Koka upp och låt koka tills allt är mjukt. Kör i mixer till len konsistens och smaka av med lite salt och peppar. Ta inte för mycket eftersom skinkan har ganska mycket sälta i sig. Ställ in i kylen.
Mortla basilikabladen med lite flingsalt och tillsätt sedan oljan, lite i taget. Peppra lätt och smaka av. Ställ åt sidan. Rosta pinjenötterna. Skölj och torka rucolasalladen. Skär ev bort kanterna på brödet och stek dem i smör tills de fått fin färg. Lägg på tallrikar och täck med rucolan. Lägg på palsternacks-jordärtskockskräm i äggstorlek med hjälp av en sked. Stick ner parmaseglen i krämen, häll på lite basilikaolja och strö på rostade pinjenötter och njut.