Havtornsglassbomb

8-10 portioner
1 dl strösocker
2 dl havtornsjuice (sur)
10 äggulor
200 vit choklad, hackad
5 dl vispgrädde
Sorbet:
2 dl havtornsjuice (sur)
3 dl vatten
2½ dl strösocker
1 äggvita

Häll socker och havtornsjuice i en kastrull och värm upp försiktigt, så inte vitaminerna försvinner. Rör tills sockret löst sig. Rör ner äggulorna, en i taget, varma saften under kraftig vispning. Sjud krämen under ständig vispning tills den tjocknar. Om man är osäker och vill undvika äggröra kan man sätta kastrullen i ett vattenbad och vispa tills krämen tjocknar. Det tar 15-20 minuter. Rör ner den hackade vita chokladen och rör tills allt smält. Kyl ner smeten i kylskåp några timmar. Vispa grädden lätt och vänd ner i den kalla smeten. Kör sedan i glassmaskin. Eller låt blandningen stå i kylen över natten innan den körs i glassmaskin. Plasta en ganska stor bunke och lägg i glassen. Ta en mindre bunke, som passar i den stora, plasta den runt om på utsidan och tryck sedan ner den i glassmeten i den större bunken. Ställ i frysen.
Till sorbeten kokas strösocker och vatten till en sockerlag. Låt svalna och häll sedan i den sura havtornsjuicen. Vispa vitan till hårt skum och blanda ner. Kör massan i glassmaskin tills sorbeten är fryst. Ta fram bunkarna med glassen och lyft ur den mindre. Fyll hålet med sorbet och täck sedan med glass, så en botten bildas. Jag tog undan lite smet när glassen var klar och bredde ut i en form lagom stor som lock. Sedan var det bara att passa in locket ovanpå sorbeten. Sorbeten tinar mycket snabbare än glassen och på så sätt rinner den inte ut så snabbt på fatet när man tagit fram den ur frysen. Dekorera med ätliga blommor och färska bär. Jag använde björnbär.