MAsurdegsbrod-med-hassel.jpg

Lös upp jästen i vattnet i en degbunke. Tillsätt vetemjölet, surdegen, fördegen samt honungen. Knåda degen på lägsta hastighet i 10 minuter. Tillsätt saltet och knåda i ytterligare 5-6 minuter. Tillsätt de rivna äpplena och hackade hasselnötterna och arbeta in för hand. Lägg sedan degen i en lätt inoljad plastlåda med lock och låt vila i 2 timmar. Stöt ihop degen efter halva tiden. Lägg degen på ett mjölat bakbord och dela den i två bitar. Dra  försiktigt ut bitarna och vik långsidorna upp mot mitten. Forma till två limpor. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, ca en och en halv timme. Sätt under tiden in en plåt nederst i ugnen eller lägg in en baksten och värm ugnen till 250 grader. Snitta bröden med en vass kniv, ställ in dem i ugnen och släng in en kopp vatten på botten i ugnen. Sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Öppna ugnsluckan efter ytterligare 10 minuter för att lufta. Detta gör man för att få en knaprig skorpa. Baka i totalt 50-60 min. Låt svalna på galler.

Surdegsbröd med hasselnötter och rivet äpple

2 bröd
Fördeg:
3 g jäst
2½ dl vatten
250 g fint rågmjöl
Lös upp jästen i vattnet och rör ner mjölet till en smet utan klumpar. Täck över och låt jäsa i ett dygn i rumstemperatur.

Nu är det dags att börja med själva degen som består av:
10 g jäst,
2½ dl vatten
600 g vetemjöl special
250 g rågsurdeg
10 g honung
20 gram havssalt
2 grovrivna äpplen
150 g grovhackade hasselnötter