Julknäckebröd

24 st
50 g jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 tsk socker
1 msk stött kummin
1 l grovt rågmjöl
50 g mjukt smör
ca 5 dl rågsikt

Smula jästen i degbunken. Värm vattnet till fingervärme och häll över jästen. Tillsätt salt, socker och kummin och rör tills jästen lösts upp. Rör ner allt rågmjölet och klicka i det mjuka smöret. Arbeta in smöret i degen och sätt sedan till så mycket rågsikt att det blir en hyfsat fast deg, som får jäsa övertäckt i 15 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp degen på bakbordet, knåda igenom den och dela sedan i 24 bitar. Rulla dessa till bullar och lägg under en handduk. Kavla ut en bulle i taget till en tunn kaka, 2-24 cm i diameter. Använd rågmjöl så degen inte fastnar på bordet. Lägg så många kakor som ryms på en plåt. Om man inte använder en kruskavel naggar man kakorna tätt med en gaffel. Om man vill kan man ta ut ett hål i mitten av varje kaka. Grädda sedan i 6-8 minuter. Låt kakorna kallna ordentligt innan de läggs i en burk.