Rödbetslimpor

2 bröd
1½ dl vetekross
1½ dl vatten
300 g rårivna rödbetor
50 g jäst
3½+½ dl vatten
2 tsk (havs)salt
ca 840 g vetemjöl special

Koka ihop vetekross och vatten ett par minuter. Lägg de rårivna rödbetorna i en bunke och häll över vetekrosset och 3½ dl vatten. Blandningen ska nu hålla 37 grader. Rör ut jästen i ½ dl vatten och blanda ner. Tillsätt saltet och det mesta av mjölet och arbeta till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 min. Ta upp degen och arbeta den väl. Dela degen på hälften och sedan varje del i 3 delar, som rullas ut till längder och flätas ihop. Lägg flätorna i 2 smorda 1½-liters formar. Om man tycker det är jobbigt att fläta bakar man bara ut två limpor, som läggs i formarna. Låt jäsa 30 min och grädda sedan i nedre delen av ugnen i 250 grader i 30-40 min.