Skåneåsar

Mördeg: 4 dl vetemjöl, 200 g smör, ½ dl socker (45 g), ½ ägg eller 1 äggula

Toscasmet: 125 g hackade hasselnötter, 100 g smör, 100 g socker, 1½ msk vetemjöl, 1 msk mjölk

250 g färdig mandelmassa, ev lite grön karamellfärg

Ugnstemp: 200°, varmluft: 175°

Blanda alla ingredienser till mördegen och låt den vila svalt en stund. Dela den därefter i tre delar och kavla ut till längder, ca 12 cm breda och 30 cm långa.
Dela mandelmassan i tre delar och färga ev grön. Rulla varje del till en längd, lika lång som mördegen och lägg ovanpå. Vik upp kanterna runt rullen och tryck ihop lite lätt. Lägg över på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt. Sätt in i 200° och grädda halvfärdiga, ca 8 minuter.
Gör under tiden toscasmeten. Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Värm försiktigt under omrörning tills all tjocknat något. Ta ut plåten ur ugnen och bred toscasmeten över längderna. Sätt in plåten i ytterligare 7-8 minuter, tills toscan fått fin färg. Låt längderna svalna och skär dem sedan i ca 2 cm breda bitar på snedden. Går utmärkt att frysa.