Långstekt lammbog i gryta
2-3 personer
1 kg lammbog, lägg eller bringa med ben
2 lammkorvar av god kvalitet, t ex Stensåkra
2 morötter
10 smålökar
2-4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk tomatpuré
1 msk japansk soja, gärna Tamari
1 kvist vardera av timjan och rosmarin alt 1 tsk av varje
1 lagerblad
1 tsk salt
1 tsk krossade svartpepparkorn
1 msk kalvfond + ev lite extra buljong (tärning eller hemmagjord)
5 dl rödvin
Sätt ugnen på 150°.
Skala morötterna och skär i mindre bitar. Skala smålökarna. Lägg dem gärna i lite varmt vatten först så blir de lättare att skala. Tryck lite lätt på vitlöksklyftorna, så de mosas en aning, och dra av skalet. Krossa svartpepparkornen i en mortel. Putsa köttbitarna men låt benen sitta kvar. Bryn i olivolja och lägg över i en gryta med lock, som kan stå i ugnen. Lägg sedan i morötter, lök och vitlök och rosta lite lätt. Slå allt över köttet i grytan. Koka ur stekpannan med en aning vatten, fond, tomatpuré, soja och 1 dl av vinet. Ge allt ett uppkok och häll sedan över i grytan. Lägg i lagerblad, rosmarin, timjan, salt, svartpeppar, slå på resten av vinet och blanda runt. Låt stå i ugnen i 2 timmar. Kolla under tiden om det behövs mer vin eller buljong. Efter 2 timmar lägger man i lammkorven skuren i mindre bitar och sätter in hela härligheten i ugnen igen. Höj temperaturen till 175°. Ta locket av grytan när en halvtimme återstår. Kolla att köttet är riktigt välkokt och att smakerna sitter. Servera med ett gott bröd, t ex focaccia, sötpotatisstrips eller annan potatis. En coleslaw på spetskål eller vitkål med äpplen passar jättebra till.