Vaniljbullar i långpanna

ca 24 st
50 g jäst
3 dl standardmjölk
1 ägg
3/4 dl strösocker
1 tsk salt
1 tsk kardemummakärnor
9-10 dl vetemjöl special
100 g rumsvarmt smör
Fyllning:
150 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
2½ dl kall vaniljkräm,  paket eller hemgjord
Garnering:
1 uppvispat ägg, flagad mandel

Börja med vaniljkrämen till fyllningen och rör ihop efter anvisning på paketet. Den ska vara riktigt fast. Ställ i kylen så länge.
Smula ner jästen i en matberedare. Värm vattnet till 37° och häll över jästen. Rör tills den löst sig. Krossa kardemummakärnorna ganska fint i en mortel. Tillsätt ägg, strösocker, salt, kardemumma, hälften av vetemjölet och smöret i mindre bitar. Kör några varv i maskinen, tillsätt sedan resten av mjölet och arbete ihop till en kladdfri deg. Låt jäsa under bakduk i minst 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta försiktigt ihop den till en bulle, som kavlas ut till en platta, ca 30×65 cm.
Fyllning: Blanda smör, strösocker och vaniljsocker till en slät fyllning, som breds över degplattan. Bred sedan vaniljkrämen ovanpå. Rulla ihop från långsidan och skär degrullen i 24 jämntjocka bitar. Lägg bitarna i en liten långpanna, ca 30×40 cm, med bakplåtspapper i botten. Pensla lite smör i botten på formen så ligger pappret stilla. Jäs bullarna under bakduk i 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter. Låt bullarna svalna på ett galler under en bakduk. Dela bullarna med en kniv när de kallnat.
Receptet är från tidningen Hembakat 4/2016.