Vit chokladmousse med citrustäcke
4-6 personer
Vit chokladmousse
1 gelatinblad
3/4 + 1 1/4 dl vispgrädde
100 g finhackad vit choklad
2 äggvitor
2 tsk pressad citronsaft
1 msk strösocker
Citrustäcke
1½ gelatinblad
1½ dl färskpressad apelsinsaft
2 apelsiner, gärna blod
2 msk strösocker
Chokladmousse: Lägg gelatinbladet i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp 3/4 dl grädde. Ta av från plattan och lägg i den hackade chokladen. Rör tills allt smält och krämen blivit slät. Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa resterande grädde, men inte för hårt, och vänd ner den i den avsvalnade chokladkrämen. Vispa vitorna med citronsaft till ett tjockt skum. Tillsätt sockret lite i taget och vispa till en fast maräng. Vänd ner den i chokladmoussen och häll upp i portionsformar, gärna av glas. Ställ i kylen att stelna. Låt eventuellt stå till nästa dag så moussen sätter sig ordentligt.
Citrustäcke: Blötlägg 1½ gelatinblad i kallt vatten i 10 minuter. Sila den pressade saften och värm ½ dl, krama ur gelatinet och lägg i den varma juicen. Rör tills det smält och tillsätt sedan resten av saften. Låt svalna tills det är likt ovispad äggvita. Skär bort skalet på apelsinerna och se till att få bort så mycket av det vita som möjligt. Skär ut hinnfria filéer. Lägg dem på den stelnade moussen och fördela gelatinblandningen över frukten. Låt stelna några timmar i kylen. Garnera med lite citronmeliss för skönhets skull.