Långbakad lättrimmad marinerad fläskfilé

6 personer

ca 1 kg fläskfilé, gärna svensk rapsgris
Rimlag: 1 l vatten
½ dl salt
3 msk strösocker
2 kvistar rosmarin
5 kvistar timjan
Marinad: 12-16 klyftor vitlök
4 msk olivolja
3 msk balsamvinäger
1 tsk grovt krossad vitpeppar
1 tsk lätt krossad rosépeppar
2 smulade lagerblad
1 tsk timjan, torkad

Koka upp rimlagen och låt kallna. Ansa filén, dvs ta bort hinnor och överflödigt fett. Lägg den i den kalla lagen och rimma i ca 3 timmar. Blanda under tiden till marinaden. Krossa vitlöksklyftorna lätt, de behöver inte skalas först och lägg i dubbla plastpåsar. Tillsätt övriga ingredienser och blanda allt ordentligt. Lägg i den rimmade fläskfilén och marinera i ca 15 timmar, dvs drygt över en natt. Ta upp filén och torka av den. Spara marinaden. Sätt ugnen på 60°. Bryn filén i smör och lägg över i en trång form. Häll över resterande marinad i stekpannan, tillsätt lite rödvin och koka upp. Slå allt, inklusive vitlöksklyftorna, över den brynta filén. Sätt en termometer på  60° (eller koppla in direkt i ugnen) och sätt in den i filéns tjockaste del.  Sätt in hela härligheten i ugnen och laga i ca 5 timmar. Höj de sista 30 minuterna till 65° ugnsvärme. Genom att filén rimmats först behöver den inte gå upp till mer än 60°. Detta ger en otroligt saftig och mör filé.