Limpor med havregryn
2 st
25 g jäst
6 dl lättmjölk
2 msk olja
1 msk honung
2 tsk salt
200 g (5 dl) fiberhavregryn
55 g (1 dl) dinkelmjöl, gärna fullkorn
ca 550 g specialvetemjöl
Sätt ugnen på 200°.
Värm mjölken till 37°. Smula jästen i en degbunke och rör ut med lite av degvätskan, tillsätt sedan resten samt olja, salt, havregryn, dinkelmjöl och det mesta av mjölet. Kör i maskin ca 5 minuter till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i en timme. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två delar. Rulla ut varje del till en slät limpa som läggs i smorda avlånga 1½-litersformar. Låt jäsa i 30 minuter. Pensla med lite vatten och olja och strö över havregryn. Grädda i ca 45 minuter.