froknacke-klara.jpg

Fröknäcke

ca 24 st
1½ dl fiberhavregryn
1 dl grovt rågmjöl
½ dl sesamfrö, gärna oskalat
½ dl pumpakärnor
½ dl solroskärnor
½ dl linfrö
1 tsk honung
2 krm salt
2½ dl vatten
Garnering: flingsalt

Sätt ugnen på varmluft 150°. Blanda alla ingredienser utom vattnet i en bunke. Koka upp vattnet och slå över de torra ingredienserna. Rör om ordentligt. Dela degen mitt itu och kavla ut varje del mellan oljesmorda bakplåtspapper så tunt som möjligt. Lägg över på en plåt och dra bort det översta pappret. Gör likadant med den andra deghalvan och lägg över på en plåt. Strö över lite flingsalt och skär i lagom stora rutor, 12-15 per plåt. I varmluftsugn går det bra att sätta in båda plåtarna på en gång. Byt plats efter halva tiden. Total gräddningstid ca 1 timma. Låt stå i eftervärmen om brödet fortfarande känns lite segt.
Receptet är hämtat från tidningen Hembakat nr 2 2014.