Grekisk mousaka
6-8 pers
Drygt 1 kg medelstora auberginer
1 medelstor gul lök
50 g smör
ca 700 g köttfärs
1 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
1 msk hackad persilja
2½ dl riven ost
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 rågade msk rivebröd
2 äggulor
1 ägg
8 dl bechamelsås gjord på 2 msk smör eller margarin, 4 msk vetemjöl, 7½-8 dl mjölk, ej lätt, salt, peppar
Skär auberginerna i cm-tjocka skivor på längden. Salta och låt stå i en timme.
Hacka löken och fräs den i smör tills den mjuknat, men inte fått färg. Tillsätt köttfärsen och rör tills allt blivit en röra. Tillsätt vin, tomater, persilja, salt och peppar. Låt blandningen sjuda under lock i ca 45 minuter. Gör bechamelsåsen. Ta pannan med färsen från värmen och tillsätt rivebrödet och 2 lättvispade äggvitor och rör om väl. (Detta moment kan man göra dagen innan, men avvakta då med att röra ner äggvitorna och rivebrödet). Skölj och torka av auberginerna med hushållspapper. Stek dem lätt i lite raps- eller olivolja.Smörj en eldfast form eller ugnspanna ca 30x40x5 cm. Strö över rivebröd och täck bottnen med aubergineskivor. Lägg sedan ett lager köttfärssås och varva sedan tills allt är slut. Avsluta med ett auberginelager. Hela detta moment kan göras dagen innan och förvaras i kylen, även bechamelsåsen.
Värm upp bechamelsåsen försiktigt. Vispa ihop äggulorna och ägget och vispa ner i såsen. Tillsätt 2 dl av den rivna osten och häll blandningen över auberginerna så att den täcker fullständigt. Strö över resterande ost och grädda i 175-200 grader i ca 1 timme tills ytan fått fin färg.