Långbakad fläsklägg med rotmos, apelsinsås och karamelliserad kålrot
4 pers
1 kg benfri rimmad fläsklägg
Marinad
2 apelsin
2 msk soja
3-4 msk (rå)socker
Rotmos
800 g potatis
500 g kålrot
smör, matlagningsgrädde
Karamelliserad kålrot
200 g finhackad kålrot, 1-2 msk smör, 1 msk råsocker, 2 msk vatten, 1 nypa flingsalt
Apelsinsås
Marinaden från läggen + den saft som bildats vid stekningen
½-1 msk redning till bruna såser eller maizenaredning
Värm ugnen till 125 grader.
Ta bort nätet från läggen och bind istället upp med ett bomullssnöre. Då får man finare färg på steken och smakerna går in bättre i köttet. Passa även på att putsa bort överflödigt fett och se till att svålen ligger uppåt, så den blir knaprig och god. Gillar man inte svålen skär man bort den innan tillagning.
Skölj och riv skalet av apelsinen, pressa ur saften. Blanda saft, skal, soja och socker.
Lägg över läggen i en ganska trång ugnssäker form och pensla med marinad. Sätt in i ugnen och låt stå i minst 3 timmar. Pensla köttet då och då med mer marinad och häll lite vatten i botten på formen så det inte blir torrt. Ta upp köttet efter drygt tre timmar och lägg över på ett fat och ställ tillbaka in i ugnen. Häll över skyn/marinaden som finns i formen i en kastrull. Eventuell överbliven marinad slås också i kastrullen. Koka upp och späd med buljong eller vatten, beroende på hur salt det känns. Red av såsen till lagom simmig (ej för tjock) konsistens.
Rotmos: Koka kålroten i ganska små bitar i lättsaltat vatten ca 10 minuter och tillsätt sedan den skalade potatisen (halvera om de är stora). Koka tills allt är mjukt. Slå av vattnet (spar lite till att spä såsen med) och lägg i en redig smörklick. Använd elvispen för att göra moset. Späd efter hand med matlagningsgrädde till ett bra mos. Smaka av med salt och peppar.
Karamelliserad kålrot: Skär kålroten i små tärningar. Smält smöret i en stekpanna och bryn kålrotstärningarna runt om. Strö över lite flingsalt. Tillsätt sockret och låt det bryna med en stund. Tillsätt vattnet och koka ihop 5-10 minuter. Kålroten ska ha lite tuggmotstånd och får inte bli mosig.
Koka upp såsen och blanka av med 1 msk smör. Skär upp läggen, ringla över lite sås och strö över den karamelliserade kålroten. Resterande sås serveras i en kanna på sidan om. Lägg upp rotmoset och garnera med lite bladpersilja. Servera en grönsallad till.