Bullar med saffransfyllning

30 st
Fördeg:
450 g vetemjöl (special)
75 g jäst
2 ägg (ca 120 g)
5 dl mjölk, 37 grader
Deg:
fördegen
450 g vetemjöl (special)
200 g råsocker
150 g rumsvarmt smör
1 tsk salt
2 msk (20 g) nystött kardemumma
Fyllning:
1 g (2 påsar) saffran + 1 msk socker
½ tsk vaniljextrakt
150 g smör
100 g råsocker
Till pensling:
1 ägg, uppvispat med 1 krm salt och ½ tsk vatten, stött kardemumma

Blanda ihop samtliga ingredienser till fördegen i en bunke och jäs under duk ca 1 timme. Blanda sedan fördegen med resten av ingredienserna och arbeta degen i maskin i minst 15 minuter. Låt jäsa i ca 1 timme.
Till fyllningen stöts saffran med 1 msk socker. Tillsätt vaniljessens och rör tills saffranet har löst sig. Rör ner smör och råsocker och vispa till jämn konsistens. Dela degen i 2 bitar och kavla ut varje del för sig till en fyrkantig platta. Bred på fyllningen och vik långsidorna mot varandra. Skär plattan i 4 cm breda remsor, cirka 15 per platta. Skär ett snitt i varje remsa, men lämna ca 2 cm upptill så remsan håller ihop. Snurra sedan remsan några varv och “knyt” ihop bullen till en knut med skarven under. Låt bullarna jäsa på plåt med bakplåtspapper i 30-40 minuter. Sätt ugnen på 250 grader.
Pensla bullarna med äggvispet och strö över stött kardemumma och lite råsocker. Grädda i 8-10 minuter.
Receptet är hämtat från tidningen Baka, nr 6 2013. Helt fantastiskt goda.