DIVtomater.jpg

DIVtorkade-tomater

Ugnstorkade tomater

1,2 kg körsbärstomater
0,25 dl grovt salt
½ dl strösocker
(ev några timjankvistar)
vitlök
olja (raps eller oliv)

Dela tomaterna i halvor och lägg dem med snittytan upp i en långpanna klädd med bakplåtspapper. Blanda salt (som krossats lätt i en mortel) och socker och strö över tomaterna. Skiva några vitlöksklyftor tunt och lägg mellan tomaterna tillsammans med några timjankvistar. Sätt in i 100 grader (varmluft eller vanlig) i ca 6 timmar. Jag  körde varmluft och använde plåtarna som anpassats för detta. När all saft från tomaterna torkat in är de klara. Jag lät plåten stå kvar i ugnen (på eftervärmen) över natten. Låt kallna och varva sedan ned de torkade tomaterna i en burk med tunna vitlöksskivor och färska timjankvistar. Häll på olja så det täcker. Hållbara upp till 6 månader.