Medelhavsbröd

1 bröd
1/4 pkt jäst (12,5 g)
300 g vatten
100 g vetesurdeg
½ msk salt
390 g vetemjöl special

Smula jästen i en bunke. Lös den noga i vattnet och surdegen. Rör i salt och vetemjöl till en lös deg. Jäs i 30 min. Fukta en slickepott med vatten och använd den för att lossa en del av degen från kanten på bunken och vik in den mot mitten. Upprepa runt hela bunken och jäs sedan 30 min till. Gör om proceduren ytterligare två gånger. Häll försiktigt upp degen på en väl mjölad bänk. Dra ut degen till en fyrkant och vik sedan in varje sida mot mitten till ett paket. Vänd upp brödet, så skarven hamnar nedåt, i en ordentligt mjölad jäskorg och jäs ytterligare 1 timme. Sätt ugnen på 275 grader (250 för varmluftsugn) och stoppa in en plåt. Vänd försiktigt upp brödet på ett bakplåtspapper och dra över pappret till den heta plåten. Sätt tillbaka in i ugnen och spreja med vatten uppe och nere i ugnen och grädda i 10 min. Sänk ugnsvärmen till 150 grader (varmluftsugn 125) och grädda i ytterligare 45 min. Låt brödet svalna på galler utan bakduk.