Blanda alla ingredienser till marinaden i en plastpåse, lägg i den strimlade kycklingen och marinera i minst 30 minuter.
Finhacka schalottenlöken och lägg i en kastrull med lite rapsolja. Tillsätt sedan alla övriga ingredienser till såsen. Rör om tills allt smält ihop och koka sedan ihop såsen till lagom konsistens. Blir såsen för tjock kan man späda med lite vatten.
Skär morötterna i tunna skivor och koka dem i lättsaltat vatten några minuter eller ångkoka dem i mikron. Skala och finhacka vitlöken. Förväll sockerbönorna 1 minut, om de är färska. Frysta kan man använda direkt. Skär salladslök och paprika i inte för små bitar. Värm sesam/rapsoljan i en wok- eller stekpanna. Lägg i den hackade vitlöken, de avrunna morötterna, paprika, sockerbönor (ev frysta) och den frysta majsen. Woka tills morötterna har lagom tuggmotstånd. Tillsätt då den skivade salladslöken och smaka av med lite salt eller fisksås.
Värm rapsolja i en stekpanna och lägg i den marinerade kycklingen i omgångar för att få lite färg. När kycklingen “brynts” runt om slås även marinaden över. Lägg på ett lock och stek färdig kycklingen. Koka riset. När allt är klart slår man jordnötssåsen över kycklingen och värmer upp. Värm även grönsakerna. Dekorera med några korianderblad och servera.
Kyckling satay
2 pers
400 g strimlat kycklingbröst
kokt ris
ev färsk koriander
Marinad:
2 vitlöksklyftor
1 tsk sambal oelek
½ dl teriyakisås
ca 5 cm färsk ingefära
ev ½ finskuren röd chili (om man gillar hetta)
Jordnötssås:
3 dl kokosmjölk (original blir godast)
1 dl crunchy jordnötssmör
1 msk (thai)soja
1 tsk sambal oelek
1 schalottenlök
Grönsakswok:
2 medelstora morötter
2 salladslökar
1 handfull sockerbönor
1 dl frysta majskorn
1 röd paprika
1 vitlöksklyfta,
sesam- eller rapsolja,
salt eller fisksås