Ugnsbakad lax med örtsmörtäcke

2-3 pers
500 g laxfilé utan skinn
1 msk citronsaft
½ tsk salt
Örtsmör:
100 g rumsvarmt smör
½ dl finhackad persilja
½ dl finhackad dill
2 msk finhackad gräslök
1 msk finhackad färsk dragon alt 1 tsk torkad eller motsvarande mängd finhackad spansk körvel
2 krm salt
rivet skal av en halv citron (gärna ekologisk)
½ msk citronsaft
½ msk fransk senap

Sätt ugnen på 200°. Vispa smöret vitt och pösigt. Tvätta citronen noga i varmt vatten och riv skalet fint på ett rivjärn. Rör sedan ner detta i det vispade smöret tillsammans med alla övriga ingredienser. Torka av laxen och gnid in den med salt. Droppa över citronsaften och lägg över laxen i en ugnssäker form. Bred över två tredjedelar av örtsmöret. Rulla in resterande örtsmör i gladpack och lägg i frysen. Sätt in fisken i ugnen och tillaga i ca 20 min.