Ugnsbakad lax med trattkantarellsås
4 pers
700 g skinn- och benfri lax av mittbiten,
½-1 tsk salt
1 msk olja
Fyllning:
150 g gorgonzola
2/3 dl hackad gräslök
½ dl hackad persilja
Trattkantarellsås:
½-1 msk smör
1 msk finhackad schalottenlök
1½-2 dl hackade trattkantareller
½ msk maizenamjöl
4 dl vispgrädde
½ grönsaksbuljongtärning
ev salt
Tillbehör:
kokt sparrispotatis, dill, panko
Mosa osten och blanda ihop ingredienserna till fyllningen. Ställ åt sidan.
Såsen: Fräs löken lätt i smöret någon minut. Tillsätt svampen och fräs ytterligare några minuter eller till all vätska sugits upp. Vrid några varv på pepparkvarnen. Pudra över maizenamjöl. Späd med grädden under omrörning och smula i buljongtärningen. Sjud såsen i minst 10 minuter och rör om då och då. Smaka av med salt. Det här går bra att göra några timmar i förväg. Koka potatisen tills den är klar, 15-20 min. Låt kallna.
Dela laxen i 4 portionsbitar och skåra dem försiktig från den tjocka sidan ner mot den tunna biten. Se till att inte skära igenom helt. Om man är rädd att skära igenom kan man låta skinnet sitta kvar. Men det är lättare att äta utan skinn om man inte fjällat fisken först. Se till att det inte finns några ben kvar. Lägg laxbitarna i en smord eldfast form och fördela ost/kryddblandningen i skåran. Pensla laxen med olja och salta försiktigt. Ställ laxfiléerna på galler mitt i ugnen och baka 6-8 min. Stek sparrispotatisen, dela de stora på mitten, i smör tills de är genomvarma. Strö över panko och rikligt med hackad dill. Servera med en grönsallad.