Mandelgifflar
32-40 st
50 g jäst
150 g rumsvarmt smör
5 dl mjölk
1½ dl strösocker
1 tsk salt
ca 1 kg vetemjöl, gärna special
Fyllning: 150 g mandelmassa
75 g rumsvarmt smör
Sätt ugnen på 250 grader. Smula jästen i en matberedare. Värm mjölken till 37 grader och häll över jästen. Rör till den löst sig. Tillsätt socker, salt, smöret i tärningar och det mesta av vetemjölet. Spara ca 1 dl. Kör degen smidig i maskinen. Pudra över lite mjöl, täck med en handduk och låt jäsa ca 30 minuter. Rör samman mandelmassa och smör till fyllningen. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den lätt. Dela i fyra delar och kavla ut varje del till en stor rund platta. Sporra ut 8-10 trekanter, lägg på en klick fyllning och rulla ihop till en giffel. Gör likadant med resterande tre delar. Jäs på plåt ca 30 min. Pensla med uppvispat ägg och strö över lite flagad mandel. Grädda i 5-7 minuter.