Valnötsbröd
2-3 bröd
50 g jäst
2 tsk salt
5 dl ljummet vatten
1-2 msk olivolja
2 dl dinkel fullkorn
ca 12 dl specialvetemjöl
75-100 g valnötter
Sätt ugnen på 250°
Smula jästen i bunken. Lös upp i lite av vattnet och tillsätt sedan resten av vattnet. Rör ner salt, olja och dinkelmjöl. Tillsätt därefter vetemjöl tills degen börjar släppa bunkens kanter men ändå känns lite kladdig. Låt jäsa i bunken ca 1 timme. Hacka under tiden valnötterna grovt och rosta dem lätt i en stekpanna. Låt svalna tills degen jäst färdigt. Ta upp degen på bakbordet och dela i två eller tre delar. Platta ut varje del och strö över de rostade valnötterna. Tryck fast nötterna och knåda in dem försiktigt och forma fina limpor. Lägg på smord plåt och låt jäsa under duk i ca 45 minuter. Gör några snitt i varje limpa, strö över lite mjöl och grädda bröden i 250° i 5-10 minuter. Sänk sedan värmen till 200° och grädda i ytterligare 25 minuter. Låt svalna på galler.