Kavring med surdeg
2 formbröd
Skållning:
60 g grovt rågmjöl
10 g hel kummin
20 g salt
160 g vatten
Raskdeg:
10 g jäst
220 g ljummet vatten
250 g grovt rågmjöl
200 g rågsurdeg
Bortgörning:
ca 300 g vetemjöl
150 g mörk sirap
Till skållning: Väg upp rågmjöl, kummin och salt och lägg i en bunke. Koka upp vattnet och häll det kokande i bunken. Blanda om väl och låt svalna till 30-40°.
Raskdeg: Lös upp jästen i vattnet och tillsätt rågmjöl och surdeg. Kör tillsammans med skållningen i en köksmaskin i ca 5 minuter. Låt raskdegen jäsa ca 45 minuter i bunken.
Bortgörning: Tillsätt vetemjöl och sirap och kör degen 5-6 minuter på låg hastighet. Täck bunken med en kökshandduk och låt jäsa i minst en timme i rumstemperatur. Häll ut degen på ett lätt mjölat bakbord och dela i två delar. Forma till limpor och dem i två smörade och mjölade 1-litersformar med skarven uppåt. OBS! snitta inte bröden med kniv utan låt dem pricka naturligt. Täck med en handduk och jäs i ytterligare 1½ timme i rumstemperatur. Bröden ska öka med 30-40 procent i storlek.
Sätt ugnen på 250° ca ½ timme före bakning. Ställ in bröden mitt i ugnen, sänk temperaturen till 230° och baka i 30-40 minuter. Ta bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Jag använde mig av torkad rågsurdeg, som jag sparat sen tidigare. Dagen före baket rör man ut 2-3 msk torrsurdeg i 2 dl vatten och 200 g fint rågmjöl. Dagen därpå har man en grundsur om det vill sig väl. Min blev inte så bubblig, så jag tillsatte 5 g jäst och sen blev det fart och klar för användning. Tycker man det här är för krångligt kan man köpa färdig surdeg i affären.
Det här receptet hittade jag i en tidning och finns med i en bok som heter Bageriet – Bröd, bakverk och kakor.