Indisk kycklinggryta med chili
3-4 pers
Ca 1 kilo kycklingdelar, klubbor, lår eller ben
2-3 vitlöksklyftor
1 stor gul lök
1 hel röd chilifrukt eller 2 tsk sambal oelek
1-2 tsk mald spiskummin
1-2 tsk mald koriander
1 tsk finhackad färsk ingefära
1 krm mald svartpeppar
1 tsk salt
1 msk mörkt muscovadosocker alt brun farin
1 msk soja
3 msk tomatpuré + 2 msk buljong
½ dl kycklingbuljong
bladpersilja och färsk koriander
Om man använder kycklingklubbor delas dessa i lår och ben. Skala lök och vitlök och hacka dessa. Blanda med kryddor, finhackad chili (behåll kärnor och mellanväggar om man gillar starkt), salt, socker, soja, tomatpuré och 2 msk buljong. Smaka av styrkan på marinaden innan den hälls över i dubbla plastpåsar. Lägg i kycklingdelarna. Marinera 1-2 timmar i kylen, men helst över natten. Sätt ugnen på 200°. Lägg kycklingen i en ugnsfast form och slå över marinaden. Se till att alla bitarna är täckta av marinaden. Sätt in i ugnen i ca 45 minuter. Pensla med skyn några gånger under tiden. Höj värmen mot slutet så kyckling blir lite knaprig. Servera med kokt ris, appam och raita.