Dansk hälsolimpa

3 st 1½-litersformar

100 g torrjäst
17 dl vatten
½ dl mörk sirap
ca 2 msk salt
100 g solroskärnor
100 g rågkross
100 g matvete eller vetekross
100 g linfrö
400 g rågmjöl
400 g grahamsmjöl
400 g fullkornsdinkel el lantvete
400 g vetemjöl, gärna special

Sätt ugnen på 275°, 250 för varmluft. Smörj och bröa formarna väl eller lägg i bakplåtspapper. Blanda alla torra ingredienser i en matberedare och rör om. Värm vattnet till 50°, inte kallare, och häll över i bunken. Kör maskinen i minst 5 minuter så degen blir väl blandad. Den ska vara ganska lös. Fördela degen direkt i formarna och släta till lite lätt. Låt jäsa 30-40 min så de når upp till kanten. Pricka bröden tätt med en gaffel doppad i mjöl så den inte fastnar och sätt in i den heta ugnen. Sänk värmen till 200 °, 180 varmluft, efter 5 minuter. Grädda ca 40 minuter, tag sen bröden ur formarna och grädda i ytterligare ca 10 min. Innertemperaturen ska vara 98° när bröden är klara. Linda in i bakdukar och låt vila över natten. Skär sedan i tunna skivor.