Carbonnades flamandes

6-8 pers
2 k benfri högrev eller märgpipa
3 msk smör eller margarin
2-3 msk vetemjöl
2 tsk salt
1 tsk kryddpepparkorn
6 lagerblad
2 flaskor (à 33 cl) porter eller mörkt öl
Dessutom:
2 stora gula lökar
1 färsk timjankvist
2 krm nymald svartpeppar
1 msk råsocker eller brun farin
1 msk balsamvinäger
1 msk japanska soja

Skär bort fett, senor och hinnor från köttet och skär det sedan i kalopsstora bitar. Smält matfettet i en stor stekpanna. Lägg i köttet, några bitar i taget och bryn lätt till fin färg. Flytta över allteftersom till en stor gryta. Häll lite vatten i stekpannan och sila över köttet i grytan. Strö över mjölet och rör om noga så det inte blir några klimpar. Tillsätt salt, kryddpepparkorn, lagerblad och porter/öl. Sjud under lock på svag värme i ca 2 timmar. Rör om då och då. Alternativt sätt in grytan i ugnen på 150° och tillaga i ca 3 timmar. Fyll på med buljong om det ser torrt ut.
Skär lökarna i klyftor och blanda ner i grytan efter ca 1½ timme. Rör då också ner timjan, svartpeppar, socker, balsamvinäger och soja. Servera ett gott brytbröd till (att doppa i den goda såsen) och en sallad. Rätten kommer från Belgien och där äter man alltid pommes frites till.