Rabarber-vaniljpaj
ca 10 pers
Pajdeg:
175 g smält smör
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
Fyllning:
3 dl vaniljkräm gjord på Ekströms Marsán för kokning eller gör egen vaniljkräm
ca 400 g (ansad) rabarber skuren i små bitar
4 msk strösocker
ev någon msk vatten (om man använder färsk rabarber)
Garnering:
Sockerrostade kokosflingor
Blanda ihop mjöl, socker, salt och bakpulver till pajdegen och rör ner i det smälta avsvalnade smöret. Tryck ut degen i en pajform, ca 27 cm i diameter, gärna med löstagbar botten. Grädda i 200° i 12-15 minuter. Ta ut och låt svalna.
Koka vaniljkrämen enligt beskrivning på förpackningen. Låt svalna.
Lägg den skivade rabarbern i en kastrull tillsammans med sockret och låt smälta samman. Tillsätt någon matsked vatten om det verkar torrt. Låt svalna. Rosta kokosflingor (ca ½ dl) tillsammans med strösocker (ca 1 msk) i en stekpanna tills allt fått lite färg och blivit knaprigt. Så långt kan man förbereda pajen om man inte bakar den direkt.
Fyll pajskalet med vaniljkrämen och bred försiktigt över den smälta rabarbern, så det inte blandas. Det ska ligga i två separat lager. Sätt in i ugnen och grädda i ca 15 minuter. Strö över den rostade kokossockerblandningen. Servera med vaniljglass.