Formbröd med råg
1 bröd
50 g jäst
1½ tsk salt
4 dl vatten
½ dl mörk sirap
½ msk ättikssprit
7 dl grovt rågmjöl
ca 5 dl vetemjöl, gärna special
2 tsk (hel) anis, fänkål eller blandat
ev 1 msk malt- eller vörtextrakt (ger god smak, men är inte nödvändigt)
Smörj en avlång brödform som rymmer 1½ liter. Rosta kryddorna, om hela används och mortla dem sedan ganska grovt. Smaken på brödet förhöjs betydligt än om man använder redan malda kryddor. Men har man bråttom duger det också.
Smula jästen i en degbunke och slå över det ljumma (37 grader) vattnet. Rör tills jästen löst sig. Blanda i sirap, salt, kryddor, ättikssprit och ev vört eller malt. Tillsätt allt rågmjöl och kör maskinen på ganska låg hastighet. Tillsätt det mesta av vetemjölet
men spara någon dl till utbakningen. Arbeta tills degen börjar släppa bunkens kanter. Låt sedan jäsa ca 30 minuter.
Ta upp degen på lätt mjölat bakbord och forma en slät limpa utan sprickor. Knåda inte för mycket. Lägg limpan i den smorda formen och låt jäsa under bakduk ca en timme. Sätt ugnen på 175 grader. Grädda i nedre delen av ugnen i 50-60 minuter. Pensla limpan mot slutet av gräddningen med lite hett vatten, gärna med en smörklick i. Känn med en nål om limpan är färdiggräddad. Vänta sedan någon minut innan den tas ur formen och lindas in i en handduk och läggs på ett galler att svalna. Låt kallna helt innan den skärs upp.