Frökex med flingsalt
40-50 st
2 dl dinkelsikt
2½ dl rågsikt
1 dl fiberhavregryn
1 dl solrosfrön (rostade)
1 dl pumpafrön
½ dl linfrön
½ dl sesamfrön, gärna oskalade
1 tsk bakpulver
2½ dl vatten
3/4 tsk salt
1 dl olivolja
Garnering:
1½ msk flingsalt
3 msk skalade sesamfrön, svarta och vita
Sätt ugnen på 200 grader (175-180 varmluft). Rosta solros- och pumpafrön i en stekpanna och låt svalna. Blanda sedan alla torra ingredienser i en matberedare. Tillsätt olja och vatten och kör maskinen på ganska låg hastighet tills degen blivit fast och smidig. Det går snabbt. Dela degen mitt itu och kavla ut tunt på bakplåtspapper i samma storlek som plåten. Blanda svarta och vita sesamfrön med lätt krossat flingsalt och strö över. Kavla in lite lätt i degplattan. Sporra lagom stora rutor, 20 st tycker jag blir bra, och lägg över pappret på en plåt. Gör likadant med den andra deghalvan. Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna på plåten och bryt sedan isär kexen. Om bröden inte blivit helt torra kan man lägga in dem i ugnen och låta stå på eftervärme. Förvara torrt.