Butterkaka
1 st
1 1/4 dl standardmjölk
25 g jäst
100 g smör i tärningar
ca 5 dl vetemjöl gärna special
1 msk strösocker
1 krm salt
1 ägg
1 tsk stött kardemumma
Fyllning:
100 g smör
3/4 dl strösocker
1 tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
ägg till pensling och flagad mandel till garnering
Smula jästen i en degskål. Värm mjölken till 37 grader, tillsätt detta och rör tills jästen löst sig. Blanda ner socker, salt, uppvispat ägg och det mesta av mjölet och kör igång maskinen. Tillsätt det hackade smöret och kör till en smidig deg. Låt jäsa under duk ca 45 minuter. Blanda ihop fyllningen. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Kavla ut till en kaka, ca 30×50 cm och bred på fyllningen. Rulla ihop och skär i ca 12 bitar, som läggs med snittytan upp i den smorda formen. Lägg gärna ett bakplåtspapper i botten så smöret inte rinner ut på plåten.
Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på flagad mandel. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt svalna något innan den tas ur formen och får svalna på galler med duk över.