pavlovavariant538de9163f9c1.jpg

Pavlova med rabarber

ca 12 st

Maränger
2 äggvitor (à 32 g)
1 dl strösocker (90 g)
2 dl rostat puffat ris
Rabarberkräm
450 g rabarber
4 msk strösocker
2 msk vatten
Garnering
1 rabarberstjälk à 60 g
1/4 tsk finhackad färsk ingefära
½ msk strösocker
Fyllning
2½ dl Kesella vanilj
1 dl vispgrädde
1 krm vaniljessens alt 1 tsk vaniljsocker

Maränger: Vispa äggvitorna riktigt hårt. Tillsätt sockret lite i taget under fortsatt vispning. Vänd försiktigt ner det puffade riset. Klicka ut smeten på plåtar med bakplåtspapper till önskad portionsstorlek alt till en hel tårtbotten. Tryck försiktigt ner mitten så en ‘skål’ bildas. Grädda i 125 grader i 2 timmar. Låt gärna stå kvar en stund i eftervärmen.
Rabarberkräm: Ansa rabarbern och skala bort det yttersta tunna skalet. Skär sedan i tunna skivor. Häll 2 msk vatten i en liten kastrull och lägg i rabarber och socker. Låt smälta samman på låg värme 10-15 minuter. Passa så det inte bränner. Ställ åt sidan och kyl ner.
Garnering: Ansa rabarbern och skär i tunna skivor och sedan i små fyrkanter. Skala ingefära och skär en tunn skiva. Hacka den sedan fint. Lägg rabarber, ingefära och socker i en kastrull och koka försiktigt tills sockret smält, inte längre. Det ska fortfarande vara små rabarbertärningar att garnera med.
Fyllning: Vispa grädden ganska hårt. Blanda försiktigt med vaniljkesellan och sätt in i kylen.

Lägg en rejäl klick rabarberkräm i botten på marängskålen. Skeda över kesella/vaniljkrämen och avsluta med rabarbertärningar och några blad citronmeliss.