Vaniljkaka-steg-1.jpg

Vaniljkaka

10-12 bitar
3 ägg
3 dl strösocker
250 g smör el margarin
2 msk vaniljsocker med äkta vanilj
5 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
½ dl mjölk
Fyllning: 2 dl vaniljkräm, gärna marsan

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Gör vaniljkrämen enligt beskrivning på förpackningen. Jag tog 5 msk marsanpulver till 2 dl kall standardmjölk. Ställ i kylen så länge. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Vispa matfett och socker vitt och pösigt. Rör ner ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje. Rör sedan ner de torra ingredienserna omväxlande med mjölken. Smeten blir ganska fast. Bred ut ca hälften i den smorda formen och pressa försiktigt ut smeten mot kanterna med en trä- eller plastslev. Lägg på vaniljkrämen, men låt den inte gå ända ut i kanterna. Klicka på resterande smet och jämna till den över kakan, så vaniljkrämen ligger “inbäddad”. Grädda kakan i 50-60 minuter.  Min fick stå inne i drygt 55 minuter. Låt kakan stå kvar i formen ca 30 minuter innan den läggs på ett galler att kallna.